Etykiety

środa, 31 stycznia 2018

Klasyczne kotlety mielone z mięsa wieprzowo-wołowego

Składniki:
1 jajko, 1 mała cebula
1 czerstwa mała bułka, 200 ml mleka
150 g mięsa mielonego wołowego
250 g mięsa mielonego wieprzowego
pieprz czarny, sól, majeranek, mielona papryka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Bułkę namaczamy w mleku. Cebulę kroimy w kosteczkę.
Cebulę możemy zeszklić na odrobinie tłuszczu przed dodaniem do mięsa.
Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną cebulkę,
odciśniętą namoczoną bułkę i przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną.
Jeżeli masa jest zbyt luźna można dodać bułkę tartą.
Z masy formujemy kotlety i obtaczamy delikatnie w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złocisty kolor.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz