Etykiety

środa, 21 grudnia 2016

Świąteczny miodownik z kremem


Składniki na ciasto:

225g masła
2 duże jajka
6 łyżek cukru
6 łyżek miodu
3 i 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
2 łyżki cukru
3 łyżki miodu
125g margaryny
200g orzechów włoskich
Składniki na krem:
0,5 litra mleka
0,5 szk. kaszy manny
0,25 szk. cukru
0,5 kostki miękkiego masła


Sposób wykonania:
Masło należy posiekać na kawałki.
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, łączymy z masłem.
Dodajemy resztę składników.
Wyrabiamy ciasto, następnie chłodzimy przez 15 min. w lodówce.
Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część należy rozwałkować.
Placki ciasta układamy na papierze do pieczenia.
Dwa wstawiamy na 15 minut do piekarnika, temp. 180 C.
W tym czasie przygotowujemy polewę:
margarynę rozpuszczamy w rondelku,
dodajemy orzechy i mieszamy 5 minut,
następnie dodajemy cukier i miód,
mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru.
Polewamy polewą ostatni placek i zapiekamy 15-20 minut.
Krem:
Mleko należy zagotować z cukrem, zestawić z ognia, wsypać kaszę manną.
Gotować 5 minut na wolnym ogniu, ciągle mieszając.
Ostudzić. Masło utrzeć z dodawaną porcjami kaszą manną.
Pierwszy ostudzony placek smarujemy kremem
przekładamy drugim plackiem, smarujemy pozostałym kremem.
Kładziemy ostatni placek i lekko dociskamy.
Smacznego :)