Etykiety

środa, 21 grudnia 2016

Cisto góra lodowa

Składniki:

1 opakowanie biszkopcików
posypka
Biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
Krem budyniowy:
2 budynie
0,5 kostki masła
0,5 litra mleka, 4 łyżki cukru

Sposób wykonania:
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem.
Białka ubijamy na sztywno. Następnie łączymy z żółtkami.
Dodajemy powoli mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia składników.
Wlewamy ciasto na blaszkę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze
180 stopni przez 25 minut.
Krem budyniowy:
Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim budynie.
Pozostałe mleko zagotowujemy razem z cukrem.
Zestawiamy mleko z ognia, wlewamy budynie i dokładnie mieszamy.
Ugotować budyń na małym ogniu, wystudzić.
Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem na puszystą masę.
Biszkopt należy nasączyć herbatą.
Na biszkopt wyłożyć krem, następnie powkładać biszkopty, lekko wciskając.
Ciasto posypać posypką.

Smacznego :)

Lubię przygotowywać świąteczne wypieki i desery którymi częstuje moją dużą rodzinę.