Etykiety

środa, 10 sierpnia 2016

Stefanka dwukolorowa. Ekspresowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

jasna warstwa:
0,5 litra mleka
3/4 szklanki cukru
100 g posiekanego masła
0,5 szklanki kaszy manny
ciemna warstwa:
3 łyżki kakao
0,5 litra mleka
3/4 szklanki cukru
100 g posiekanego masła
0,5 szklanki kaszy manny

herbatniki


Sposób wykonania:
jasna warstwa:
Formę wykładamy folią i układamy herbatniki.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i gotujemy.
Mleko zestawiamy z ognia i dodajemy kaszę manną.
Gotujemy cały czas mieszając, aż kasza zgęstnieje.
Gotową kaszę wylewamy na herbatniki i wyrównujemy.
Układamy kolejną warstwę herbatników.
ciemna warstwa:
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz kakao i gotujemy.
Mleko zestawiamy z ognia i dodajemy kaszę manną,
Gotujemy cały czas mieszając, aż kasza zgęstnieje.
Wylać gorącą masę, wyrównać i przykryć resztą herbatników.
Polać polewą i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego:)