Składniki:
Nadzienie:
Śliwki
Ciasto:
1 jajo, sól,
1 łyżeczka oleju,
0,5 kg mąki pszennej,
0,5 - 0,75 szklanki ciepłej wody.
Dodatkowo: mąka do podsypywania
Sposób wykonania:
Śliwki opłukać, wypestkować i osączyć.
Mąkę przesiać, dodać olej, jajko i sól.
Zarabiając łyżką wlewać ciepłą wodę.
Gdy tylko składniki się połączą zagnieść elastyczne ciasto.
Ciasto należy cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy,
szklanką wycinać krążki.
Nakładać na każdy krążek po jednej małej śliwce lub połówkę dużej
i zlepiać bardzo dokładnie brzegi.
Należy pamiętać o tym, że zlepione pierogi nie mogą leżeć długo,
ponieważ ciasto rozmięknie.
Pierogi należy gotować partiami, wrzucając na lekko osolony wrzątek
i wyławiać 3-5 minut po wypłynięciu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz