Etykiety

poniedziałek, 21 września 2015

Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem

Składniki:

200 g ryżu, 1 cebula

1 duża główka kapusty
500 g mięsa mielonego
papryka słodka
sól, pieprz
majeranek
olej


Sposób wykonania:
Z kapusty wyciąć głąb. 
W dużym garnku zagotować wodę i do wrzątku włożyć kapustę.
Obgotowując, widelcem, co jakiś czas zdejmować wierzchnie liście.
Z każdego liścia ściąć zgrubienie, dzięki czemu łatwiej będzie nam zwijać gołąbki.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
Ugotowany ryż wymieszać z mięsem mielonym i cebulą. 
Doprawić i dokładnie wymieszać.
Na każdy liść nakładać nadzienie i zawijać.
Najpierw boki później zwinąć jak roladę.
Najmniejsze liście z kapusty ułożyć na dnie dużego garnka,a na nich układać ściśle gołąbki.
Przykryć liśćmi kapusty i zalać wodą, aby zakrywała 3/4 gołąbków.
Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 2 godzin.
Smacznego :)

3 września - Dzień Pacjentów ze Szpiczakiem Mnogim