Etykiety

piątek, 25 września 2015

Lasagne ze szpinakiem, danie wegetariańskie


Składniki:

1 cebulka,
1 łyżka oleju,
2 ząbki czosnku,
300g makaronu lasagne,
300g mrożonego szpinaku,
150 ml śmietany,
100 ml wody,
150g startego sera żółtego,
sól, pieprz ziołowy.

Sposób wykonania:
Szpinak podsmażamy na oleju około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodajemy posiekaną cebulę, następnie roztarty czosnek z solą.
Śmietanę zagotowujemy z wodą, doprawiamy solą i pieprzem.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę śmietany i równomiernie
rozprowadzamy.
Następnie kładziemy 4 płaty makaronu lasagne.
Smarujemy szpinakiem.
Na to układamy kolejną warstwę makaronu i szpinak.
Następnie znowu makaron i szpinak.
Polewamy śmietaną i posypujemy żółtym serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 30-40 minut.
Smacznego :)
Wegetariański obiad V3 września - Dzień Pacjentów ze Szpiczakiem Mnogim