Składniki:
2 jaja
2 łyżki cukru
5 dag drożdży
0,5 kg mąki pszennej
5 łyżek śmietany 18%
1 kostka miękkiego masła
gotowa masa makowa z bakaliami
Sposób wykonania:
Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną, odstawić na 30 min.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło, jaja i wyrośnięte drożdże.
Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 2-3 godziny).
Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 2-3 godziny).
Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy na cienki placek.
Pokroić w trójkąty. Na środku każdego trójkąta położyć łyżeczkę masy makowej i zwinąć.
Pokroić w trójkąty. Na środku każdego trójkąta położyć łyżeczkę masy makowej i zwinąć.
Ułożyć na blasze, zachowując odstępy. Można posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec ok. 20 -25 minut w 180 stopniach C.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz