Etykiety

czwartek, 30 października 2014

Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem

Składniki:
2 jaja
2 łyżki cukru
dag drożdży
0,5 kg mąki pszennej
5 łyżek śmietany 18%
1 kostka miękkiego masła
gotowa masa makowa z bakaliami

Sposób wykonania:
Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną, odstawić na 30 min. 
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło, jaja i wyrośnięte drożdże.
Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 2-3 godziny). 
Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy na cienki placek.
Pokroić w trójkąty. Na środku każdego trójkąta położyć łyżeczkę masy makowej i zwinąć. 
Ułożyć na blasze, zachowując odstępy. Można posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec ok. 20 -25 minut w 180 stopniach C.

Smacznego ;)
Imieniny u cioci