Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki, 1 szklanka mleka
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki wody
2 duże jaja, szczypta soli
olej do smażenia
Składniki na nadzienie:
200 g twarogu, 1 żółtko
4 łyżki cukru pudru, cukier wanilinowy
3 łyżki gęstej śmietany
4 łyżki cukru pudru, cukier wanilinowy
3 łyżki gęstej śmietany
Dodatkowo potrzebujemy:
jogurt naturalny, owoce np.: banan i wiśnie
pałeczki czekoladowe, masło do smażenia
Sposób wykonania naleśników:
Wszystkie składniki zmiksować i odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce.
Wszystkie składniki zmiksować i odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce.
Patelnię smarować pędzelkiem maczanym w oleju.
Ciasto wylewać na rozgrzaną patelnię,
smażyć cienkie naleśniki.
smażyć cienkie naleśniki.
Sposób wykonania nadzienia:
Twaróg zmielić i wymieszać z pozostałymi składnikami farszu.
Naleśniki smarujemy masą serową i składamy w chusteczkę.
Gotowe naleśniki obsmażamy na masełku z obu stron.
Twaróg zmielić i wymieszać z pozostałymi składnikami farszu.
Naleśniki smarujemy masą serową i składamy w chusteczkę.
Gotowe naleśniki obsmażamy na masełku z obu stron.
Podajemy polane jogurtem, udekorowane owocami i pałeczkami czekoladowymi.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz