Etykiety

poniedziałek, 20 października 2014

Kopciuszek


Jasny biszkopt:
4 jaja
0,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem.
Białka ubijamy z cukrami, na sztywno.
Następnie dodajemy żółtka.
Wsypujemy powoli mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia składników.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 
180 stopni przez 25 minut.



Biszkopt makowy:
4 jaja
0,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki suchego maku
cukier wanilinowy

Ciasto przygotowujemy tak samo jak na biszkopt jasny.
Z tym, że na końcu dodajemy jeszcze mak. 
Piec przez 25 minut w 180 stopniach.

 Składniki na krem budyniowy:
0,5 litra mleka
4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
0,5 kostki masła

Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budynie.
Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem. 
Zestawić mleko z ognia, wlać budynie, dokładnie wymieszać. 
Ugotować budynie na małym ogniu, ciągle mieszając.
Wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, dodając po łyżce zimny budyń.

Kremem budyniowym przełożyć nasączone biszkopty: jasny i makowy.

Masa śmietanowo-truskawkowa:
200 ml śmietanki 30%
galaretka truskawkowa
2 łyżki cukru pudru

Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody.
Schłodzić śmietankę i ubić z cukrem na najwyższych obrotach miksera. 
Połączyć z tężejącą galaretką.

Masę wyłożyć na nasączony biszkopt makowy.

Dodatkowo:
2-3 paczki herbatników szkolnych
polewa czekoladowa
zimna herbata
kilka łyżeczek wódki

Herbatniki moczyć w herbacie wymieszanej z wódką 
i układać na masie śmietanowo- truskawkowej.
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. 
Schłodzić w lodówce.
Smacznego :)


Smaczna Jesień Imieniny u cioci