Jasny biszkopt:
4 jaja
0,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem.
Białka ubijamy z cukrami, na sztywno.
Następnie dodajemy żółtka.
Wsypujemy powoli mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia składników.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze
180 stopni przez 25 minut.
Biszkopt makowy:
4 jaja
0,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki suchego maku
cukier wanilinowy
cukier wanilinowy
Ciasto przygotowujemy tak samo jak na biszkopt jasny.
Z tym, że na końcu dodajemy jeszcze mak.
Piec przez 25 minut w 180 stopniach.
Składniki na krem budyniowy:
0,5 litra mleka
4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
0,5 kostki masła
Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budynie.
Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem.
Zestawić mleko z ognia, wlać budynie, dokładnie wymieszać.
Ugotować budynie na małym ogniu, ciągle mieszając.
Wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, dodając po łyżce zimny budyń.
Kremem budyniowym przełożyć nasączone biszkopty: jasny i makowy.
Masa śmietanowo-truskawkowa:
200 ml śmietanki 30%
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki cukru pudru
Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody.
Schłodzić śmietankę i ubić z cukrem na najwyższych obrotach miksera.
Połączyć z tężejącą galaretką.
Masę wyłożyć na nasączony biszkopt makowy.
Dodatkowo:
2-3 paczki herbatników szkolnych
polewa czekoladowa
zimna herbata
kilka łyżeczek wódki
Herbatniki moczyć w herbacie wymieszanej z wódką
i układać na masie śmietanowo- truskawkowej.
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz