Biszkopt:
4 jaja
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem.
Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier wanilinowy.
Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier wanilinowy.
Następnie łączymy ubite białka z żółtkami.
Dodajemy powoli mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia składników.
Wlewamy ciasto na blaszkę.
Biszkopt piec 25 min. w temp. 180 stopni C.
Galaretka z jabłkami:
2 galaretki
5 jabłek
cynamon,
Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody.
Następnie do galaretki dodajemy starte na tarce jabłka z cynamonem i mieszamy.
Gdy masa zacznie gęstnieć wylewamy na ostudzony biszkopt.
Krem:
0,5 litra mleka
4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe
0,5 kostki masła
Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budynie.
Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem.
Zestawić mleko z ognia, wlać budynie, dokładnie wymieszać.
Ugotować budynie na małym ogniu, ciągle mieszając.
Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.
Krem wyłożyć na galaretkę, schłodzić.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz