Etykiety

piątek, 19 września 2014

Szarlotka na biszkopcie z kremem budyniowym

Biszkopt:

4 jaja
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem.
Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier wanilinowy.

Następnie łączymy ubite białka z żółtkami.
Dodajemy powoli mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia składników.
Wlewamy ciasto na blaszkę.
Biszkopt piec 25 min. w temp. 180 stopni C.


Galaretka z jabłkami:
2 galaretki
5 jabłek
cynamon,

Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody. 
Następnie do galaretki dodajemy starte na tarce jabłka z cynamonem i mieszamy. 
Gdy masa zacznie gęstnieć wylewamy na ostudzony biszkopt.

Krem:
0,5 litra mleka
4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe
0,5 kostki masła

Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budynie.
Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem. 
Zestawić mleko z ognia, wlać budynie, dokładnie wymieszać. 
Ugotować budynie na małym ogniu, ciągle mieszając.
Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.

Krem wyłożyć na galaretkę, schłodzić.

Smacznego:)


Jabłka wolności Ciacho na widelcu  Jabłko z cynamonem 2014Jabłko z cynamonem 2014