Etykiety

środa, 10 września 2014

Placki ziemniaczane z koperkiem i szczypiorem


Składniki:
pół  kilograma ziemniaków
1 mała cebulka ze szczypiorem
pół szklanki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
koperek, 1 jajo
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu
szczypta proszku do pieczenia
olej rzepakowy- do smażenia





Sposób wykonania:

Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Szczypior i koperek siekamy.

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce.
Odciskamy wodę.

Do ziemniaków wsypujemy przesianą mąkę pszenną
i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy.

Na patelnię wlewamy olej, gdy się rozgrzeje
smażymy placuszki ziemniaczane.
Smacznego :)


Warzywa psiankowate 2014 Warzywa psiankowate 2014