Etykiety

piątek, 20 grudnia 2013

Kruche babeczki z lukrem królewskim i kokosem

Witam,
Składniki na babeczki:
2 żółtka
1 kostka masła
2 łyżki smalcu
cukier wanilinowy
0,5 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia.


Składniki na lukier królewski:
2 białka, 250 g cukru pudru 
1 mała łyżeczka kwasku cytrynowego 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
1 cukier wanilinowy.
Wiórki kokosowe

Sposób wykonania:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka (na lukier) wstawiamy do lodówki.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Dodajemy masło i ucieramy. Stopniowo wsypujemy mąkę, 
wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wyrabiamy ciasto. 
Wstawiamy na około 20 minut do lodówki.
Wylepiamy foremki grubą warstwą ciasta.
Wstawiamy na 15 minut do piekarnika. Studzimy.

Przygotowujemy lukier.
Na babeczki nakładamy warstwę lukru i posypujemy wiórkami.


Smacznego :)
Świąteczne prezenty