Składniki na babeczki:
2 żółtka
1 kostka masła
1 kostka masła
2 łyżki smalcu
cukier wanilinowy
0,5 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
cukier wanilinowy
0,5 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na lukier królewski:
250 g cukru pudru
yżeczka mąki ziemniaczanej
1 cukier wanilinowy.
Wiórki kokosowe
Sposób wykonania:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka (na lukier) wstawiamy do lodówki.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Dodajemy masło i ucieramy. Stopniowo wsypujemy mąkę,
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Dodajemy masło i ucieramy. Stopniowo wsypujemy mąkę,
wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wyrabiamy ciasto.
Wstawiamy na około 20 minut do lodówki.
Wylepiamy foremki grubą warstwą ciasta.
Wstawiamy na 15 minut do piekarnika. Studzimy.
Wylepiamy foremki grubą warstwą ciasta.
Wstawiamy na 15 minut do piekarnika. Studzimy.
Przygotowujemy lukier.
Na babeczki nakładamy warstwę lukru i posypujemy wiórkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz