Składniki:
500 g makaronu penne,2 duże papryki,
150 g kiełbasy cienkiej,
1 mała cebulka,1 por,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
300 g śmietany,300 ml wody,
3 łyżki mąki pszennej, lub 2 łyżki sosu
beszamelowego do zapiekanek,
bazylia, oregano, tymianek
sól, pieprz ziołowy,
150 g sera żółtego.
Sposób wykonania:
Warzywa myjemy.
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę.
Pory pokroić w półkrążki. Kiełbasę pokroić w kostkę.
Śmietanę wymieszać z ciepła wodą i koncentratem.
Dodać mąkę lub sos beszamelowy. Doprawić przyprawami.
Makaron odcedzić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce.
Dodać warzywa i kiełbasę. Zalać sosem. Wymieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st, na 35-40 min.
Posypać żółtym serem i zapiekać kilka minut, do momentu roztopienia się sera.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz