Etykiety

sobota, 21 września 2013

Zapiekanka makaronowa z papryką i kiełbasą


Składniki:
500 g makaronu penne,2 duże papryki,
150 g kiełbasy cienkiej,
1 mała cebulka,1 por,
3 łyżki koncentratu  pomidorowego,
300 g śmietany,300 ml wody,
3 łyżki mąki pszennej, lub 2 łyżki sosu
beszamelowego do zapiekanek,
bazylia, oregano, tymianek
sól, pieprz ziołowy,
150 g sera żółtego.


Sposób wykonania:
Warzywa myjemy.
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.
Paprykę i cebulę  pokroić w kostkę.
Pory pokroić w półkrążki. Kiełbasę pokroić w kostkę.
Śmietanę wymieszać z ciepła wodą i koncentratem.
Dodać  mąkę  lub sos beszamelowy. Doprawić przyprawami.
Makaron odcedzić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce. 
Dodać warzywa i kiełbasę. Zalać sosem. Wymieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st, na 35-40 min.
Posypać żółtym serem i zapiekać kilka minut, do momentu roztopienia się sera.


Smacznego:)