Biszkopt:
6 jaj, 1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa I:
3 budynie śmietankowe, duży czerwony sok Pysio
Masa II:
400 ml śmietanki kremówki, 1 galaretka truskawkowa
Dodatkowo potrzebujemy:
200g delicji wiśniowych oraz 2 wiśniowe galaretki
Sposób wykonania:
Biszkopt:
Jaja ubić z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, lekko wymieszać.
Wlać ciasto do formy wyłożonej papierem.
Jaja ubić z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, lekko wymieszać.
Wlać ciasto do formy wyłożonej papierem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut (180*C)
Masa I: Budynie rozprowadzić w 1,5 szklanki Pysia, pozostały
zagotować. Następnie dodać budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę
wylać na wystudzony biszkopt.
Ułożyć delicje.
Ułożyć delicje.
Masa II: 1 galaretkę rozpuścić w szklance
gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia.
Ubić śmietankę. Pod koniec ubijania powoli wlewać galaretkę.
Pozostałe galaretki rozpuścić w 4 szklankach
gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Następnie wylać na masę.
Ciasto wstawić do lodówki na trzy godziny.
Czerwony Shrek, a może Fiona?
Wszystko jednak wskazuje, że to był Czerwony Kapturek ;P
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz