Etykiety

czwartek, 28 listopada 2019

Pierogi z kapustą i grzybami na Wigilię

Składniki:

Ciasto:

500g mąki pszennej

0,5 - 0,75 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka oleju, 1 jajo, sól
Farsz:
500g kiszonej kapusty
100g suszonych grzybów
2 łyżki masła, 1 mała cebula
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
mąka do podsypywania
Sposób wykonania:
Farsz:
Grzyby należy namoczyć.
Kapustę kiszoną ugotować do miękkości, w niewielkiej ilości wody i odsączyć.
Grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły i odcedzamy.
Kapustę i grzyby mielimy w maszynce lub siekamy.
Na patelni należy rozpuścić masło i zeszklić na nim posiekaną cebulę.
Do kapusty i grzybów dodajemy podsmażoną cebulkę, sól i pieprz.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Ciasto:
Mąkę należy przesiać, dodać olej, jajko i sól.
Zarabiając łyżką wlewać ciepłą wodę.
Gdy tylko składniki się połączą zagnieść elastyczne ciasto.
Jeżeli ciasto jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki,
jeżeli zbyt twarde dolewamy więcej wody.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, podsypując je delikatnie mąką,
wycinamy kółka, na środek każdego nakładamy farsz i zlepiamy.
Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Smacznego ;)
Święta z dbałością


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz