Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
1 jajko
50g masła
400g mąki
30g drożdży
3/4 szklanki mleka
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
Nadzienie:
1 cebula
100g pieczarek
mała główka młodej kapusty
olej, sól, pieprz ziołowy
Dodatkowe składniki:
jajko, mak, siemię lniane
Sposób wykonania:
Ciasto:
Do ciepłego mleka należy dodać drożdże i cukier, wymieszać
następnie oprószyć mąką i przykryć ściereczką.
Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić i przestudzić.
Do przesianej mąki dodać jajko, rozczyn, sól i masło. Wyrobić ciasto.
Oprószyć mąką i odstawić przykryte ściereczką na 30-50 minut do wyrośnięcia.
Nadzienie:
Kapustę drobno posiekać i opłukać. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Pieczarki razem z cebulą przesmażyć na oleju.
Dodać kapustę i wymieszać. Podlać odrobiną wody i smażyć przez około 10 minut.
Doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, brzeg ciasta nacinać nożem.
Obok układać wzdłuż porcję nadzienia. Ciasto składać nacięciami do góry.
Brzegi lekko docisnąć. Ciasto z farszem kroić na około 10cm kawałki.
Układać na blaszce i smarować rozbełtanym jajkiem i posypać siemieniem i makiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut (180*C).
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz