Składniki:
1 tabliczka czekolady
1 tabliczka czekolady
Składniki na ciasto:
5 jaj
1 margaryna
1 szklanka cukru
2 duże łyżki kakao
2 łyżeczki amoniaku
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
Składniki na krem:
4 łyżki cukru
3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
1 kostka miękkiej margaryny
Sposób wykonania:
Ciasto:
Oddzielić białka od żółtek.
Margarynę utrzeć z cukrem,
dalej ucierając dodawać po jednym żółtku.
Przesianą mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami
Dodajemy stopniowo do utartej margaryny.
Białka ubijamy i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut
Krem:
Ugotować budynie na mleku z dodatkiem cukru i ostudzić.
Następnie zmiksować z miękką margaryną.
Ostudzone ciasto przekładamy dwukrotnie kremem,
wierzch także smarujemy kremem i posypujemy startą czekoladą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz