Etykiety

poniedziałek, 11 stycznia 2016

Racuchy drożdżowe

W ten weekend wzięłam udział w wydarzeniu Ciasto na niedzielę.
Tym razem zamiast ciasta smażyliśmy racuchy drożdżowe
wg przepisu Dorotki z bloga Moje wypieki.

Racuszki robiłam razem z autorkami niżej wymienionych blogów:
- www.mojewypiekiinietylko.com/

Składniki:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży (lub 15 g drożdży suchych)
szczypta soli
1 - 2 łyżki cukru
1,5 szklanki letniego mleka
1 jajko

Sposób wykonania:
Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie.
Do wgłębienia dodać świeże drożdże, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka.
Przykryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut.
Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodać resztę mleka, jajko i wymieszać.
Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie - dodać wtedy łyżkę mąki.
Odstawić na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Przygotować kubek z gorącą wodą.
Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie.
Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor.
Smacznego :)