Czasem zostają nam ugotowane ziemniaki z obiadu i zastanawiamy się co z nich zrobić.
Dobrym rozwiązaniem są wtedy kotlety z gotowanych ziemniaków,
albo jak kto woli ziemniaczane placki.
albo jak kto woli ziemniaczane placki.
Składniki:
1 jajo
1 cebulka
10g masła
1 jajo
1 cebulka
10g masła
500g ziemniaków
120g mąki pszennej
szczypta soli i pieprzu
ulubione zioła
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę do ziemniaków.
Ziemniaki odstawić do wystudzenia. Cebulkę zeszklić na maśle.
Do zmielonych i wystudzonych ziemniaków dodać jajo i mąkę, zagnieść ciasto.
Następnie dodać cebulkę i przyprawić ciasto do smaku.
Ręce mocno oprószyć mąką i formować małe owalne kotlety.
Smażyć na średnim ogniu, z obydwu stron.
Nadmiar tłuszczu osączyć na ręczniku papierowym.
Podawać z surówką, śmietaną lub sosem czosnkowym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz