Składniki:
5 żółtek
100 g cukru
100 g masła
60 g drożdży
1 szklanka mleka
600 g mąki pszennej
2 łyżki spirytusu, sól
marmolada
cukier puder po posypania
olej rzepakowy - do smażenia.
Sposób wykonania:
Drożdże należy rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru,
wlać podgrzane mleko i oprószyć łyżką mąki.
Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, wlewamy rozczyn,
następnie dodajemy cukier, sól i spirytus.
Mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ciasto.
Stopniowo dodajemy stopione letnie masło, ciągle mieszając.
Ciasto posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godz.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku i formujemy w palcach placuszek.
Na jego środek nakładamy łyżeczką marmoladę,
zlepiamy dokładnie brzegi formując kulkę.
Układamy na stolnicy posypanej mąką.Zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Na rozgrzanym oleju smażymy pączki z obu stron.
Wykładamy na ręcznik papierowy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3
i dlatego powinniśmy go używać w naszej kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz