Składniki:
1 cytryna
1 litr wody
1 kg cukru
400 kwiatów mniszka
Sposób wykonania:
Kwiaty mniszka zbieramy w słoneczny poranek.
Zebrane kwiatki bez łodyg układamy na papierze
i pozostawiamy na około 1 godzinę, aby pozbyć się owadów.
Następnie przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.
Odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie gotujemy kwiaty przez 15 min. na wolnym ogniu.
Następnie odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce.
Przecedzamy przez gęste sito lub gazę.
Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny oraz cukier.
Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu,
przez około 2 godziny do uzyskania konsystencji płynnego miodu.
Gorący syrop wlewamy do słoików i zakręcamy.
Przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz