Etykiety

piątek, 30 czerwca 2017

Pomysł na obiad: młoda kapusta


Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 średnia cebula
2 marchewki
20dkg wędlinki, olej
koper, liście laurowe, ziele angielskie
1-2 łyżki octu, łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku


Sposób wykonania:
Kapustę poszatkować i opłukać na sicie pod bieżącą wodą
Zalać wodą i wstawić tylko do zagotowania.
Natychmiast odcedzić na sicie.
Następnie kapustę wstawić z jedną szklanką wody.
Wrzucić liście laurowe i ziele angielskie.
Dodać pokrojoną marchewkę i dusić pod przykryciem.
W międzyczasie cebulę i wędlinkę drobno pokroić,
podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać do kapusty.
Podgotować przez około 10-15 minut, doprawić cukrem, octem, solą i pieprzem do smaku.
Dodać posiekany koper i wymieszać.
Smacznego :)