Etykiety

sobota, 31 stycznia 2015

Fasolka po bretońsku według przepisu mojej Mamy

Składniki:
1 kg fasoli Jaś
2 marchewki, 2 cebule
30 dag boczku wędzonego
30 dag kiełbasy toruńskiej
sól, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
papryka ostra, papryka słodka
mąka i tłuszcz do zasmażki
mały słoik koncentratu pomidorowego


Sposób wykonania:

Fasolę po umyciu zalewamy wodą i zostawiamy na noc do moczenia. 
Następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, 
a także pokrojoną w plasterki marchewką, około 40 minut. Na patelni podsmażamy cebulkę.
Wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbaskę i boczek. Całość przerzucamy do gotującej się fasolki. 
Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem wg uznania.
Na tłuszczu podsmażyć koncentrat z 2-3 łyżkami mąki. 
Do zasmażki wlać trochę zimnej wody i szybko wymieszać,
 aby nie powstały grudki wlać wywar z fasolki, wymieszać, i dodać do fasolki. 
Mieszać do zagotowania.
Smacznego ;)