Etykiety

czwartek, 3 lipca 2014

Pierogi z truskawkami


Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
0,5 - 0,75 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka oleju
1 jajo, sól.

Nadzienie:
0,5 kg truskawek.

Dodatkowo:
mąka do podsypywania


Sposób wykonania:
Mąkę przesiać, dodać jajko, olej i sól. Zarabiając łyżką wlewać ciepłą wodę.
Gdy tylko składniki lekko się połączą zagnieść elastyczne ciasto. 
Truskawki opłukać, osączyć, usunąć szypułki. 
Większe truskawki pokroić na mniejsze kawałki.
Ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, szklanką wycinać krążki. 
Nakładać na każdy krążek po jednej truskawce lub łyżce pokrojonych truskawek 
i zlepiać bardzo dokładnie brzegi. 
Zlepione pierogi nie mogą leżeć długo, ponieważ ciasto rozmięknie. 
Gotować partiami, wrzucając na lekko osolony wrzątek i wyławiać około trzech minut po wypłynięciu.
Podawać ze śmietaną, jogurtem, cukrem, miodem, lub z czym tylko macie ochotę ;P
Smacznego ;)
Wegetariański obiad III