Etykiety

wtorek, 15 lipca 2014

Babeczki z jagodami i bitą śmietaną, Lubelski Kociołek VII


Składniki:
Kruche babeczki:
1 duże żółtko, pół kostki masła,
0,25 szklanki cukru pudru, cukier wanilinowy,
1 szklanka mąki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia.


Bita śmietana:
200 ml śmietanki kremówki, 
0,25 szklanki cukru.

 Jagody,
wiórki czekoladowe,
 posypka cukrowa.


Sposób wykonania:
Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Dodajemy masło i ucieramy do połączenia składników.

Stopniowo wsypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wyrabiamy ciasto. Chłodzimy 10 minut w lodówce.
Wylepiamy foremki. Wstawiamy na 15 minut do gorącego piekarnika.
Po upieczeniu ostrożnie wyjmujemy.
Jagody należy opłukać i usunąć szypułki
Ubijamy schłodzoną śmietankę z cukrem. 
Nadziewamy babeczki bitą śmietaną, kładziemy jagody.
Posypujemy wiórkami z czekolady lub kolorową posypką.
Smacznego ;D

Jagodowe lato Z dziećmi i dla dzieci 2014 Lato w pełni! Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni