Składniki:
Kruche babeczki:
1 duże żółtko, pół kostki masła,
0,25 szklanki cukru pudru, cukier wanilinowy,
1 szklanka mąki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia.
1 szklanka mąki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Bita śmietana:
200 ml śmietanki kremówki,
200 ml śmietanki kremówki,
0,25 szklanki cukru.
wiórki czekoladowe,
Sposób wykonania:
Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Dodajemy masło i ucieramy do połączenia składników.
Stopniowo wsypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wyrabiamy ciasto. Chłodzimy 10 minut w lodówce.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Dodajemy masło i ucieramy do połączenia składników.
Stopniowo wsypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wyrabiamy ciasto. Chłodzimy 10 minut w lodówce.
Wylepiamy foremki. Wstawiamy na 15 minut do gorącego piekarnika.
Po upieczeniu ostrożnie wyjmujemy.
Jagody należy opłukać i usunąć szypułki.
Jagody należy opłukać i usunąć szypułki.
Ubijamy schłodzoną śmietankę z cukrem.
Nadziewamy babeczki bitą śmietaną, kładziemy jagody.
Posypujemy wiórkami z czekolady lub kolorową posypką.
Smacznego ;D
Posypujemy wiórkami z czekolady lub kolorową posypką.
Smacznego ;D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz