Etykiety

wtorek, 6 sierpnia 2013

Kruche spody do babeczek

Smaczne i bardzo kruche korpusy.
Znikają w mgnieniu oka...


Składniki na ciasto:
2 duże żółtka
pół kostki masła
pól kostki margaryny
cukier wanilinowy
pół szklanki cukru pudru
dwie szklanki mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia.



Sposób wykonania:
Delikatnie oddzielamy białka od żółtek.
Białka wstawiamy do lodówki.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Dodajemy miękką margarynę i masło,
ucieramy do połączenie składników.
Stopniowo wsypujemy mąkę,
wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wyrabiamy ciasto.
Wstawiamy na około 20 minut do lodówki.
Wylepiamy ciastem foremki.
Wstawiamy na 15 minut do gorącego piekarnika.
Po upieczeniu wyjmujemy delikatnie.
Układamy w sztywnym tekturowym pudełku
Odstawiamy w suche miejsce.

Tak przygotowane korpusy wyjmujemy  gdy mamy ochotę na coś słodkiego.
Nadziewamy ulubionym nadzieniem.
Idealnie sprawdzają się podczas wizyty niespodziewanych gości.

:)
Z dziećmi i dla dzieci