Etykiety

środa, 27 marca 2013

Zapiekanka makaronowa

Składniki ( ilość porcji 6)
500 g makaronu penne,
1 łyżka oleju,
2 małe cebule,
500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego,
1puszka kukurydzy,
3 łyżki koncentratu  pomidorowego,
400 g śmietany,
300 ml wody,
3 łyżki mąki pszennej, lub 2 łyżki sosu beszamelowego do zapiekanek,
bazylia, oregano,
sól, pieprz,
150 g sera żółtego,

Opis przygotowania:
Czas przygotowania: do 30 min.
1. Makaron zalać wrzątkiem i odstawić. W tym czasie: cebulę pokrajać w drobną kostkę i zrumienić na oleju, dodać mięso mielone. Podsmażyć ok. 5 min. Wsypać osączoną kukurydzę.  Doprawić solą i bazylią, zamieszać. 
2. Śmietanę wymieszać z wodą i koncentratem. Dodać  mąkę  lub sos beszamelowy. Doprawić solą, pieprzem oraz oregano.
3.  Makaron odcedzić, połowę ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce wyłożonej folią aluminiową. Następnie wyłożyć mięsny farsz i resztę makaronu. Zalać sosem.
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st, na 35-40 min.
5. Posypać żółtym serem i zapiekać kilka minut, do momentu roztopienia się sera.

Smacznego:)