Etykiety

wtorek, 7 marca 2017

Fasolka po bretońsku


Składniki:

1 kg fasoli Jaś
2 marchewki, 2 cebule
20 dag boczku wędzonego
mąka i tłuszcz do zasmażki
mały słoik koncentratu pomidorowego
40 dag cienkiej kiełbasy np.: toruńskiej
liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka


Sposób wykonania:
Fasolę po umyciu zalewamy wodą i zostawiamy na noc do moczenia.
Następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego,
a także pokrojoną w plasterki marchewką, około 40 minut. Na patelni podsmażamy cebulkę.
Wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbaskę i boczek. Całość przerzucamy do gotującej się fasolki.
Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem wg uznania.
Na tłuszczu należy podsmażyć koncentrat z 2-3 łyżkami mąki.
Do zasmażki wlać trochę zimnej wody i szybko wymieszać,
aby nie powstały grudki wlać wywar z fasolki, wymieszać, i dodać do fasolki.
Mieszać do zagotowania.
Smacznego ;)
                                                                  Nasiona roślin strączkowych na talerzu