Etykiety

piątek, 31 marca 2017

Domowa pizza z pieczarkami, kiełbasą i kukurydzą


Składniki na ciasto do pizzy:

1,5 szk. mąki,
2 łyżeczki oleju,
1/4 kostki drożdży
0,5 szk. letniej wody,
pół łyżeczki cukru,
szczypta soli.
Składniki na sos:
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
Zioła: bazylia, oregano, tymianek,
szczypta cukru.
Dodatki:
cebula pokrojona w piórka,
kiełbasa pokrojona w kostkę,
pieczarki pokrojone w kostkę,
kukurydza konserwowa,
starty ser żółty.

Sposób wykonania:
Ciasto:
Do letniej wody dodajemy pokruszone drożdże i cukier.
Następnie wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Do miski wsypujemy mąkę i sól.
Wlewamy zaczyn z drożdży oraz olej.
Mieszamy, następnie krótko wyrabiamy.
Ciasto formujemy w kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotowujemy składniki
na wierzch naszej pizzy i sos.
Pieczarki podsmażamy 5 minut,
następnie dodajemy kiełbasę i cebulkę,
podsmażamy 2 minuty.
Sos:
Koncentrat pomidorowy mieszamy z cukrem i ziołami.
Ciasto smarujemy sosem a następnie
wykładamy zawartość patelni.
Pizze posypujemy serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na 15-20 min.
Smacznego:)