Składniki:
2 wafelki Lusette: mleczny i czekoladowy
opakowanie herbatników
Biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
2 budynie
4 łyżki cukru
0,5 litra mleka
0,5 kostki masła
Sposób wykonania:
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem.
Białka ubijamy na sztywno. Następnie łączymy z żółtkami.
Dodajemy powoli mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia składników.
Wlewamy ciasto na blaszkę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze
180 stopni przez 25 minut.
Krem budyniowy:
Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim budynie.
Pozostałe mleko zagotowujemy razem z cukrem.
Zestawiamy mleko z ognia, wlewamy budynie i dokładnie mieszamy.
Gotujemy 3 minuty stale mieszając.
Zimny budyń należy zmiksować z miękkim masłem na puszystą masę.
Do kremu dodajemy połowę drobno pokrojonych wafelków i mieszamy.
Na biszkopt wykładamy 2/3 kremu wafelkowego.
Przykrywamy herbatnikami i smarujemy pozostałym kremem.
Na wierzchu ciasta układamy kawałki wafelków.
Smacznego :)
http://lusette.pl/
http://lusette.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz