Błyskawiczna rolada z jabłkami.
Składniki na biszkopt:
3 duże jaja
4 duże łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 duże łyżki z górką- mąki pszennej
szczypta soli
3 duże jaja
4 duże łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 duże łyżki z górką- mąki pszennej
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
4 duże jabłka
1 cukier wanilinowy
1 łyżka cukru kryształu
szczypta cynamonu
Sposób wykonania:
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem.
Jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki.
Ułożyć na papierze, posypać cukrami i cynamonem.
Białka oddzielić od żółtek i ubić z solą i cukrem na sztywno. Pianę połączyć z żółtkami.
Przesianą mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Dodawać stopniowo do ubitej masy, mieszając delikatnie drewnianą łyżką.
Ciasto wylać na jabłka i równomiernie rozprowadzić.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 20 minut, do lekkiego zrumienienia.
Jeszcze ciepłe ciasto obrócić papierem do góry,
delikatnie zdjąć papier i zwinąć w rulon.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz