Etykiety

niedziela, 4 maja 2014

Biszkopt przekładany kremem kawowym

Składniki:
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Krem:
1 opakowanie kremu do tortów
300 ml mleka
2 łyżki kawy Jacobs CREMA GOLD

50g czekolady.


Sposób wykonania:

Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem.
  Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier wanilinowy.
Łączymy ubite białka z żółtkami i dalej ubijamy.
Wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.
Wlewamy ciasto na blaszkę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w przez 25 - 30 minut.

Krem kawowy:
Krem do tortów ubijamy z zimnym mlekiem przez 3 minuty, 
dodajemy kawę i ubijamy przez kolejne 2 minuty.


Biszkopt przekładamy kremem kawowym.
Wierzch ciasta także smarujemy kremem i dekorujemy wiórkami z czekolady.

Smacznego ;)

Przepis na chwilę kawowej przyjemności