Etykiety

wtorek, 12 września 2017

Ciasto z kremem jogurtowym, Testowanie z Trnd: projekt Zott Primo, #jestemPrimo


Składniki

Składniki na biszkopt:

3 jaja, sól
1 szklanka cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:
0,5l jogurtu naturalnego Zott Primo bez laktozy
6 łyżeczek żelatyny (48g)
4 łyżki cukru


Sposób wykonania:
Biszkopt:
Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier,
Na najniższych obrotach miksera wymieszać z żółtkami i olejem.
Następnie dodać przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać.
Wlać ciasto na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 minut.


Krem jogurtowy:
Żelatynę należy rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody.
Jogurty wlać do miski, dodać cukier, wymieszać.
Cały czas miksując dodać żelatynę, dokładnie wymieszać.
Ostudzony biszkopt przekroić na pół.
Tężejącą masą przełożyć biszkopt i posmarować jego wierzch.
Smacznego:)

#jestemPrimo