Etykiety

wtorek, 26 lutego 2019

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą


Składniki:

2 jaja
50g drożdży
2 łyżki cukru
0,5 kg mąki pszennej
5 łyżek śmietany 18%
1 kostka miękkiego masła
Składniki dodatkowe:
cukier
marmolada
2 białka lub 1 jajko
mąka pszenna do podsypywania


Sposób wykonania:
Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną, odstawić na 30 min.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło, jaja i wyrośnięte drożdże.
Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 2-3 godziny.
Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. Pokroić w trójkąty.
Na środku każdego trójkąta położyć łyżeczkę marmolady i zwinąć.
Ułożyć rogaliki na blaszce, zachowując odstępy.
Posmarować roztrzepanym białkiem lub jajkiem i posypać cukrem.
Piec ok. 20-25 minut w 180*C.
Smacznego :)
Karnawałowe słodkości

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz