Składniki:
Biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Krem budyniowy:
0,5 litra mleka
0,5 kostki masła
2 budynie z cukrem
Składniki dodatkowe:
powidła śliwkowe
Sposób wykonania:
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem.
Białka ubijamy na sztywno. Następnie łączymy z żółtkami.
Dodajemy powoli mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia składników.
Wlewamy ciasto na blaszkę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze
180 stopni przez 25 minut.
Krem budyniowy:
Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim budynie.
Pozostałe mleko zagotowujemy.
Zestawiamy mleko z ognia, wlewamy budynie i dokładnie mieszamy.
Gotujemy budyń na małym ogniu.
Zimny budyń ucieramy z miękkim masłem na puszystą masę.
Biszkopt należy przekroić na pół.
Jedną część biszkoptu posmarować powidłami, ułożyć pierniczki.
Następnie wyłożyć krem, zostawiając 3 łyżki kremu.
Położyć drugą część biszkopta i posmarować resztą kremu.
Schłodzić.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz