Składniki na ciasto:
4 żółtka
100g cukru
100g masła
60g drożdży
1 szklanka mleka
2 łyżki spirytusu, sól
600 g mąki pszennej
Dodatkowe składniki:
marmolada, dżem
cukier puder po posypania
olej i smalec - do smażenia
Sposób wykonania:
Drożdże należy rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru,
wlać podgrzane mleko i oprószyć łyżką mąki.
Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, wlewamy rozczyn,
następnie dodajemy cukier, sól i spirytus.
Mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ciasto.
Stopniowo dodajemy stopione letnie masło, ciągle mieszając.
Ciasto posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godz.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku i formujemy w palcach placuszek.
Na jego środek nakładamy łyżeczką dżem lub marmoladę,
zlepiamy dokładnie brzegi, formując kulkę.
Układamy na stolnicy posypanej mąką.
Zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym miejscu.
Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pączki z dwóch stron.
Wykładamy na ręcznik papierowy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz