Etykiety

środa, 27 lutego 2019

Fit pączki z makiem i błonnikiem. Pieczone pączki.

Składniki na ciasto:
1 jajko
2 żółtka
50g cukru
150g masła
50g drożdży, sól
pół szklanki mleka
400g mąki pszennej

Składniki dodatkowe:
cukier
2 białka
gotowa masa makowa z bakaliami


Sposób wykonania:
Drożdże należy rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki.
Następnie wlać podgrzane, letnie mleko i dokładnie wymieszać,
wierzch oprószyć łyżką mąki.
Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 minut.
Masło roztapiamy i studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka i jajko, wlewamy rozczyn,
następnie dodajemy cukier i sól.
Mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ciasto.
Stopniowo dodajemy stopione letnie masło, ciągle mieszając.
Zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasto posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
przykryte ściereczką na około 1 godzinę.
Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 16 kawałków.
Z każdego kawałka formujemy w palcach placuszek.
Na środku każdego placka położyć łyżeczkę masy makowej i zlepiamy dokładnie brzegi,
formując kulkę i układamy ją na blaszce łączeniem do dołu.
Możemy też układać pączki w foremkach lub papilotkach do muffinek.
Zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym miejscu.
Tuż przed pieczeniem pączki smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy 15 minut w 180*C.
Pączki możemy też polukrować i posypać
mieszanką keksową lub skórką pomarańczową.
Smacznego :)
Masa makowa zawierała 4,6g błonnika w 100g.
Karnawałowe słodkości

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz