Etykiety

środa, 30 stycznia 2019

Kruche spody do babeczek. Korpusy.

Smaczne i bardzo kruche korpusy do babeczek.

Składniki na ciasto:

2 duże żółtka
pół kostki masła
pól kostki margaryny
cukier wanilinowy
pół szklanki cukru pudru
dwie szklanki mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Delikatnie oddzielamy białka od żółtek.
Białka wstawiamy do lodówki.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Dodajemy miękką margarynę i masło,
ucieramy do połączenie składników.
Stopniowo wsypujemy mąkę,
wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wyrabiamy ciasto.
Wstawiamy na około 20 minut do lodówki.
Wylepiamy ciastem foremki.
Wstawiamy na 15 minut do gorącego piekarnika.
Po upieczeniu wyjmujemy delikatnie.
Układamy w sztywnym tekturowym pudełku
Odstawiamy w suche miejsce.
Tak przygotowane korpusy wyjmujemy gdy mamy ochotę na coś słodkiego.
Nadziewamy ulubionym nadzieniem.
Babeczki idealnie sprawdzają się gdy mamy ochotę na coś słodkiego
oraz podczas wizyty niespodziewanych gości.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz