Składniki:
ciasto:
6 żółtek
0,5 szk. cukru
250 g margaryny
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru wanilinowego
3 łyżki kakao, szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
6 białek, 1 szk. cukru
2 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szk. wiórków kokosowych, szczypta soli
3 opakowania gęstej śmietany 18%, około 900 ml
dodatkowo:
dżem
Sposób wykonania:
Mąkę należy przesiać wraz z proszkiem do pieczenia.
Dodać cukier i cukier wanilinowy, a następnie posiekaną margarynę i żółtka.
Wyrabiamy ciasto, tylko do połączenia się składników, tak by ciasto było gładkie.
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3.
Do mniejszej części wgniatamy kakao i schładzamy w zamrażarce, a drugą wykładamy na dno formy
wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy przez 15 minut w temp. 180°C.
Białka ze szczyptą soli należy ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, cały czas miksując.
Następnie dodajemy budynie, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, wszystko miksujemy.
Dodajemy śmietanę i mieszamy łyżką.
Podpieczone ciasto należy posmarować dżemem a następnie delikatnie wylać masę śmietanową.
Na wierzch trzemy, lub urywamy kawałeczki ciasta.
Całość piec jeszcze przez około 50 minut w temp. 180°C.
Ciasta nie wyciągać od razu z piekarnika, bo opadnie, należy wyłączyć piekarnik i 30 minut go nie otwierać. Następnie lekko uchylić drzwiczki i odczekać około 1 godziny.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz