Składniki:
jasna warstwa:
0,5 litra mleka
1/2 szklanki cukru
100g posiekanego masła
1/2 szklanki kaszy manny
ciemna warstwa:
3 łyżki kakao
0,5 litra mleka
3/4 szklanki cukru
100g posiekanego masła
1/2 szklanki kaszy manny
herbatniki
polewa
Sposób wykonania:
Jasna warstwa:
Formę wykładamy folią i układamy herbatniki.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i gotujemy.
Mleko zestawiamy z ognia i dodajemy kaszę manną.
Gotujemy cały czas mieszając, aż kasza zgęstnieje.
Gotową kaszę wylewamy na herbatniki i wyrównujemy.
Układamy kolejną warstwę herbatników.
Ciemna warstwa:
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz kakao i gotujemy.
Mleko zestawiamy z ognia i dodajemy kaszę manną,
Gotujemy cały czas mieszając, aż kasza zgęstnieje.
Wylać gorącą masę, wyrównać i przykryć resztą herbatników.
Polać polewą i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz