Składniki:
Jasny biszkopt:
4 jaja
0,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
Biszkopt makowy:
4 jaja
0,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki suchego maku
cukier wanilinowy
Krem budyniowy:
0,5 litra mleka
4 łyżki cukru
0,5 kostki masła
2 budynie śmietankowe
Masa śmietanowo-truskawkowa:
2 łyżki cukru pudru
200 ml śmietanki 30%
1 galaretka truskawkowa
Składniki dodatkowe:
1 śnieżka
czekolada
200ml mleka
zimna herbata
kilka łyżeczek wódki
opakowanie biszkoptów lub herbatników
Sposób wykonania:
Jasny biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem.
Białka ubijamy z cukrami, na sztywno.
Następnie dodajemy żółtka.
Wsypujemy powoli mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia składników.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze
180 stopni przez 25 minut.
Biszkopt makowy:
Ciasto przygotowujemy tak samo jak na biszkopt jasny.
Pod koniec dodajemy mak.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze
180 stopni przez 25 minut.
Krem budyniowy:
Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budynie.
Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem.
Zestawić mleko z ognia, wlać budynie, dokładnie wymieszać.
Ugotować budynie na małym ogniu, ciągle mieszając.Wystudzić.
Masło zmiksować na puszystą masę, dodając po łyżce zimny budyń.
Masa śmietanowo-truskawkowa:
Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody.
Schłodzić śmietankę i ubić z cukrem na najwyższych obrotach miksera.
Połączyć z tężejącą galaretką.
Kremem budyniowym przełożyć nasączone biszkopty: jasny i makowy.
Masę śmietanowo-truskawkową wyłożyć na nasączony biszkopt makowy.
Herbatniki moczyć w herbacie wymieszanej z wódką i układać.
Ciasta posmarować ubitą śnieżką i posypać startą czekoladą.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz