Etykiety

piątek, 19 kwietnia 2019

Jajka sadzone na słodko, ciasto na Wielkanoc


Składniki:
Biszkopt:
4 jaja
0,5 szklanki cukru
cukier wanilinowy
1 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka śmietanowa:
3 łyżki cukru pudru
400 ml śmietanki 30%
4 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń w syropie

Sposób wykonania:
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem.
Białka ubijamy z cukrami, na sztywno. Następnie dodajemy żółtka.
Wsypujemy powoli mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia składników.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze
180*C przez 25 minut.

Do syropu z brzoskwiń dolewamy wodę, żeby łącznie było 1250ml
całość należy zagotować.
Następnie w gorącym płynie rozpuścić galaretki.
Odlać szklankę rozpuszczonej galaretki, odstawić na bok.
Pozostałą galaretkę schłodzić.
Schłodzoną śmietankę należy ubić z cukrem
na najwyższych obrotach miksera w wysokim naczyniu.
Wlać schłodzoną galaretkę i wymieszać.
Na biszkopt wylewamy piankę śmietanową.
Chłodzimy.
Na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie, lekko je wduszając.
Zalewamy tężejącą galaretką.
Chłodzimy w lodówce.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz