Etykiety

poniedziałek, 30 marca 2020

Fasolka po bretońsku na obiad

Składniki:

1 cebula
100g boczku
2 marchewki
1kg fasoli Jaś
400g cienkiej kiełbasy
liść laurowy, ziele angielskie
mąka i tłuszcz do zasmażki
majeranek, papryka słodka, sól
mały słoik koncentratu pomidorowego

Sposób wykonania:
Fasolę po opłukaniu zalewamy wodą i zostawiamy na noc.
Następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem
liści laurowych i ziela angielskiego.
Gdy fasolka się zagotuje dodajemy pokrojoną marchewkę i gotujemy około 40 minut.
Na patelni podsmażamy cebulkę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbaskę i boczek.
Całość przerzucamy do gotującej się fasolki. Doprawiamy przyprawami wg uznania.
Na tłuszczu podsmażamy koncentrat z 3 łyżkami mąki.
Do zasmażki wlewamy trochę zimnej wody i szybko mieszamy,
aby nie powstały grudki, wlewamy odrobinę wywaru z fasolki,
mieszamy i dodajemy do fasolki. Mieszamy do zagotowania.
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz