Etykiety

wtorek, 16 marca 2021

Boczek pieczony. Domowa wędlina na Święta.

Składniki:
boczek surowy bez kości
czosnek, majeranek
papryka słodka
ziele angielskie
liście laurowe
pieprz ziołowy
pieprz ziarnisty
sól i olej


Sposób wykonania:
Mięso można upiec w całości lub pokroić na mniejsze kawałki,
żeby dobrze przeszło aromatem przypraw.
Czosnek obieramy, ząbki przekrawamy wzdłuż na 4 części.
Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem. Boczek myjemy, osuszamy,
nakłuwamy nożem w kilku miejscach i nacieramy przyprawami,
odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia,
podlewamy odrobiną wody.
Przykrywamy naczynie i wkładamy do nagrzanego na 200*C piekarnika.
Pieczemy około jednej godziny, do czasu aż mięso się ładnie zrumieni.
Pod koniec pieczenia należy rozciąć rękaw lub zdjąć pokrywę żeby boczek się zarumienił.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz