Etykiety

czwartek, 29 marca 2018

Rurki z bitą śmietaną

Składniki:

Na rurki:
3 jaja
0,5 kg mąki
3 łyżki cukru
5 dag drożdży
1 kostka masła
3 łyżki śmietany 18%

Na bitą śmietanę:
400 ml śmietanki kremówki,
pół szklanki cukru.
Sposób wykonania:
Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną, odstawić na 30 min.
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać masło, posiekać, dodać jaja i wyrośnięte drożdże.
Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 2 godziny.
Rozwałkować ciasto, pociąć w paski, zawijać wokół tulejki, tworząc rurkę.
Piec ok.20 minut w 180*C. Ostudzić po upieczeniu.
Ubić śmietankę z cukrem, na najwyższych obrotach.
Nadziać rurki kremem.
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz