Etykiety

środa, 28 sierpnia 2019

Bułeczki, drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Składniki:
Ciasto:

1 jajko
100g masła
300ml mleka
szczypta soli
2,5 łyżki cukru
500g mąki pszennej
20g świeżych drożdży
Kruszonka:
60g masła
6 łyżek cukru
pół szklanki mąki pszennej
Dodatkowo:
400g truskawek

Sposób wykonania:
Kruszonka:
Składniki na kruszonkę posiekać,
następnie wyrabiamy kruszonkę między palcami.
Ciasto:
Mleko należy podgrzać.
Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier, wymieszać.
Przygotowany rozczyn należy przykryć ściereczką.
Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Masło rozpuścić i przestudzić.
Do przesianej mąki dodać jajko, rozczyn, sól i masło.

Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Do momentu aż podwoi swoją objętość, na około 1 -1,5 godziny.
Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza.
Ciasto dzielimy na 12 części.
Formować okrągłe bułeczki i układać je na blaszce do pieczenia.
Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
W tym czasie przygotować kruszonkę.
Za pomocą szklanki robić w bułeczkach wgłębienie.
We wgłębieniu układamy umyte, odszypułkowane i pokrojone truskawki.
Drożdżówki posypujemy kruszonką.
Piec w temperaturze 190*C przez 20 minut.
Smacznego;)
Najlepsze drożdżówki z owocami lata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz