Etykiety

środa, 24 lipca 2019

Pierogi ze śliwkami

Składniki:

Ciasto:
1 jajo, sól
1 łyżeczka oleju
0,5 kg mąki pszennej
0,5 - 0,75 szklanki ciepłej wody
Nadzienie:
śliwki
Dodatkowo:
mąka do podsypywania

Sposób wykonania:
Śliwki opłukać, wypestkować i osączyć.
Mąkę przesiać, dodać olej, jajko oraz sól,
zarabiając łyżką wlewać ciepłą wodę.
Gdy tylko składniki się połączą zagnieść elastyczne ciasto.
Ciasto należy cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy,
szklanką wycinać krążki.
Nakładać na każdy krążek po jednej małej śliwce lub połówkę dużej
i zlepiać bardzo dokładnie brzegi.
Należy pamiętać o tym, że zlepione pierogi nie mogą leżeć długo,
ponieważ ciasto rozmięknie.
Pierogi należy gotować partiami, wrzucając na lekko osolony wrzątek
i wyławiać 3-5 minut po wypłynięciu.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz