Etykiety

środa, 31 lipca 2019

Kruche babeczki z jagodami, bitą śmietaną i białą czekoladą

Składniki:

Kruche babeczki:

1 duże żółtko
1/2 kostki masła
cukier wanilinowy
1/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Bita śmietana:
2 łyżki cukru
200 ml śmietanki kremówki
Dodatkowe składniki:
jagody
wiórki z białej czekolady
Sposób wykonania:
Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Dodajemy masło i ucieramy do połączenia składników.
Stopniowo wsypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wyrabiamy ciasto. Chłodzimy 10 minut w lodówce.
Wylepiamy foremki. Wstawiamy na 15 minut do gorącego piekarnika.
Po upieczeniu ostrożnie wyjmujemy.
Jagody należy opłukać i usunąć szypułki.
Ubijamy schłodzoną śmietankę z cukrem.
Nadziewamy babeczki bitą śmietaną, kładziemy jagody.
Posypujemy wiórkami z czekolady.
Smacznego :)
Jagody 2019

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz