Etykiety

wtorek, 18 grudnia 2018

Pierogi z kapustą i pieczarkami na Wigilię, na Święta

Składniki:

Ciasto:

0,5 kg mąki pszennej
0,5 - 0,75 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka oleju, 1 jajo, sól
Farsz:
200 g pieczarek
0,5 kg kiszonej kapusty
1 łyżka masła, 1 mała cebula
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
mąka do podsypywania

Sposób wykonania:
Ciasto:
Mąkę należy przesiać, dodać olej, jajko i sól.
Zarabiając łyżką wlewać ciepłą wodę.
Gdy tylko składniki się połączą zagnieść elastyczne ciasto.
Jeżeli ciasto jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki,
jeżeli zbyt twarde dolewamy więcej wody.
Farsz:
Kapustę kiszoną należy ugotować do miękkości i odsączyć.
Na patelni należy rozpuścić masło i zeszklić na nim posiekaną cebulę.
Dodać pokrojone lub starte na tartce pieczarki i smażyć do odparowania wody.
Następnie dodać zmieloną kapustę, doprawić do smaku i wymieszać.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, podsypując mąką, wycinamy kółka,
na środek każdego nakładamy farsz i zlepiamy.
Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Smacznego ;)

Wytrawne potrawy wigilijne 4.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz